טיפול בפחד מאיבוד שליטה באמצעות פרחי באך

פחד מאיבוד שליטה
תוכן עניינים

על פחד מאיבוד שליטה – והדרך להחזיר לכם את הקונטרול בחיים

 אחד המקורות המשמעותיים ביותר לפחד ולחרדה בעולם שבו אנחנו חיים הוא חוסר השליטה שלנו על אספקטים רבים במציאות החיים שלנו. אנחנו לא שולטים במזג האוויר, בתנודתיות של שוק ההון וגם לא במצב הרוח של הפקיד שייתן לנו שירות במס הכנסה או בבנק. עבור אנשים רבים, חוסר השליטה יכול לגרום לעיתים להרגשת חוסר אונים משוועת ואף פחד מאיבוד שליטה. הרי הנחמה הכי גדולה שלנו, וזו שעוזרת לנו להתמודד עם כל השינויים והדברים שקורים בעולם החיצוני, הוא שאנחנו מאמינים שלפחות בעצמנו – אנחנו יכולים לשלוט. אבל במציאות, אנחנו בני אדם ולא רובוטים, ולפעמים, גם אם לא תכננו, דברים קורים ומשפיעים עלינו, וגורמים לנו להתנהג בצורה שלא רצינו להתנהג או להרגיש רגשות שלא תכננו להרגיש. פחד מהלא נודע עלול לשבש זאת.

זה טבעי שלא תמיד נוכל לצפות איך נתנהג, מה נחשוב או אילו בחירות נחליט לקחת. הבעיה האמיתית מגיעה, כשאנחנו מפתחים פחד בלתי רציונלי ממצב שבו נאבד את זה לחלוטין, מצב שבו לא נוכל לשלוט בעצמנו ולרסן את ההתנהגות שלנו. אצל חלקנו מופיע פחד לאבד שליטה, להתפרץ על הסובבים אותנו ולפרוץ בהתקף זעם בלי מוסבר, אבל איך אפשר להתמודד עם הפחד הזה וכיצד טיפול בפרחי באך יכול לעזור לנו במשימה הלא פשוטה הזו?

 

תמציות פרחי באך לרכישה:
-17%
-17%
-17%
-17%

איבוד שליטה במחשבות

 כשהעולם שבחוץ משתנה ללא הרף וללא שליטתנו, המקום היחיד שבו אנחנו המושלים היחידים הוא המוח שלנו. אבל האם זה באמת נכון? האם אנחנו יכולים לשלוט ב – 100% במחשבות שלנו?

אם ניסיתם לתרגל מדיטציה בעבר, אתם כבר בטח יודעים את התשובה. ואם לא, נסו לשבת 5 דקות בחדר שקט ולנסות להתמקד בנשימה שלכם בלבד. מהר מאוד תגלו כי מתעוררות במוחכם מחשבות רבות בנושאים שונים, גם בלי שבחרתם לחשוב את אותן מחשבות בצורה אקטיבית. המוח שלנו עובד כל הזמן, הוא מעבד נתונים ומעלה שאלות ודאגות, גם בלי שניקח חלק פעיל ביצירתן.

האם קרה לכם מקרה שהתעצבנתם על אדם או סיטואציה מסויימת למרות שידעתם שאתם לא "אמורים" לכעוס? עניתם למישהו בצורה לא נעימה למרות שזה ממש לא הגיע לו ולמרות שלא תכננתם להגיב בצורה כזו? אם אתם בני אדם רגילים, מקרים כאלו קורים גם לכם מדי פעם. שליטה עצמית היא לא יכולת מולדת, היא שריר שצריך לפתח ולתרגל כל הזמן בצורה מודעת, ובתנאים האלו איבוד שליטה עצמית הוא בהחלט בגדר אפשרות. זה שאנחנו לא שולטים במחשבות שלנו בצורה מוחלטת, לא אומר שאנחנו נפרוץ בהתקפי זעם או נחפש מיד טיפול לעצבנות וחוסר סבלנות, נפגע בעצמנו או באחרים או נעשה נזק. הפחדים מאובדן השליטה העצמית נשארים ברוב המוחץ של המקרים בגדר פחדים ולא עומדים במבחן המציאות.

צריך להבין שיש הבדל בין מקרים נורמטיביים שקורים לנו מעת לעת, לבין סיטואציות דמיוניות שאין להן בסיס במציאות – להתעצבן על חבר שהפריע לנו בזמן שיחה חשובה עם הבוס זה דבר אחד, אבל התקף זעם נוראי שבו אנחנו לא שולטים בהתנהגות שלנו ומאבדים תפיסת מציאות, זה כבר דבר אחר לגמרי.

 

איך מתבטא פחד מאיבוד שליטה?

 פחדים מאובדן שליטה עצמית, מהתקפי זעם ומהתפרצויות יכולים להתעורר במצבים שונים.

במצבי לחץ למשל, בהם החלקים במוח שאחראים על רגשות הפחד הופכים לפעילים יותר – הפחדים האלו נוטים להופיע בצורה מוגברת. הסיבה לכך היא כשאנחנו שרויים תחת לחץ ומתח, למשל, בראיון עבודה חשוב או בעת שאחריות רבה מונחת על כתפינו, הצורך בשליטה עצמית הופך לחשוב יותר מבדרך כלל. במצבים כאלו, יכולות לעלות מחשבות כמו "מה אם אאבד את זה?" ופחדים שלא נוכל לשלוט במה שנאמר או נעשה. שוב, ברוב המקרים – הפחדים האלו לא מתממשים.

לפעמים, הפחדים האלו מתעוררים גם בלי סיבה אמיתית. מחשבות כמו "מה אם אעשה משהו נורא?" או "אני הולך להשתגע" הם פחדים לא מבוססים. הפחדים האלו גורמים למצוקה אמיתית אצל מי שחווה אותם, בהתחשב בעובדה שכמו שכבר אמרנו, השליטה בעצמנו היא הכלי הכי חזק שיש לנו להתמודד עם המציאות החיצונית שמשתנה בלי הפסקה.

אצל חלק מהאנשים, בייחוד כאלו שחווים רגשות בצורה אינטנסיבית, החשש מאובדן השליטה העצמית הופך לבעיה כרונית ומורכבת יותר. אנשים אלו מלאים בפחד תמידי מהתקפי זעם בסביבת העבודה או התפרצות בלתי נשלטת על בן או בת הזוג ואפילו על הילדים. אצל מבוגרים אלו, אובדן השליטה לרוב לא מתממש והם אינם פורצים בהתקפי עצבים חסרי מעצורים או הופכים למשוגעים, והפחדים מקיום ההתפרצות הם מקור הבעיה העיקרי.

מאפייני הבעיה בקרב ילדים

לעומת זאת, בקרב ילדים ומתבגרים, התקפי זעם וחוסר שליטה עצמית הן תופעות שכיחות מאוד, וכאלו שכמעט כל הורה מכיר. לכן דווקא אצל ילדים ובני נוער, פחדים מאיבוד שליטה או התפרצות זעם חסרת מעצורים הם תופעה אפילו נפוצה יותר מאצל מבוגרים. ילדים וצעירים רבים שעוד לא פיתחו מנגנון שליטה עצמית ונוטים לפרוץ בהתקפי זעם יכולים לפחד מאותם ההתקפים. הם מפחדים מחוסר היכולת שלהם לשלוט בעצמם אפילו יותר מהמבוגרים, בגלל שהם חוו את התממשות הפחד הזה בעצמם, ולא מדובר בחשש לא מבוסס. לדוגמה, נער מתבגר שחווה פחדים כאלו יכול להרגיש שהוא לא מסוגל לשלוט בהתנהגות שלו, ויכולים להתעורר אצלו פחדים שהוא יפגע בעצמו או בחברים שלו בעקבות טריגר שלא בשליטתו ושהזעם שלו יהיה בלתי נשלט.

פחד מאיבוד שליטה

 

התמודדות עם פחד מחוסר שליטה בעזרת פרחי באך

שיטת הטיפולים בתמציות הבאך היא שיטה אפקטיבית במיוחד להתמודדות עם מצבים רגשיים ונפשיים שונים, כולל תחושת איבוד שליטה והחשש ממנה. ישנן כ – 38 תמציות באך שונות, וכל אחת מהתמציות מיועדת לטיפול במצב ספציפי. ד"ר באך פיתח את תמצית ה – Cherry Plum כדי לסייע לאנשים שסובלים מפחדים מהתקפי זעם והתפרצויות בלתי נשלטות. התמצית מסייעת להתמודדות עם מצבים בהם אדם:

  1. סובל מפחד שהוא עלול לאבד את היכולת שלו לשלוט על הרגשות שלו ועל ההתנהגות שלו.
  2. סובל מפחדים שמתעוררים בגלל אובדן שליטה שקרה במציאות, למשל, ילד שמרגיש פחד לאחר שהתפרץ בהתקף זעם בלתי נשלט.

טיפול בפרחי באך באמצעות תמצית ה – Cherry Plum עוזר להשקיט את הפחדים ולעזור להרגיע את הסערה הרגשית עמה מתמודד האדם. החלשת הפחדים האלו תאפשר למבוגר שמלא בפחדים לא הגיוניים לחשוב בצורה רציונלית וצלולה על הפחדים, להבין שהוא לא הולך להשתגע ושהוא יכול לשלוט בעצמו ובהתנהגות שלו.

התמצית מתאימה גם לטיפול בילדים ומתבגרים שחווים התקפי זעם לעיתים קרובות ומפחדים מעצמם ומהאפשרות שהם יגרמו נזק למישהו או למשהו. התמצית תאפשר להגיע לשלווה פנימית ולמנוע מאותם פחדים להפוך את התפרצויות הזעם לגרועות הרבה יותר.

הטיפול בפרחי הבאך יעזור למנוע מהפחדים האלו לגרום לילד להאמין שמדובר בתופעה בלתי נמנעת שאי אפשר לתקן וכך לפתוח את הילד או הנער לאפשרות ללמוד שיטות לשליטה עצמית וריסון התקפי זעם.

שיטות יעילות שאפשר לשלב עם פרחי באך

טיפול בפרחי באך הוא טבעי שמטפל באדם בצורה מקיפה. בטיפול, המטפלת תעזור למטופל לשנות לטובה דברים כמו אורח חיים, הרגלי תזונה ושינה ודפוסים מחשבתיים. יש שיטות נוספות שאפשר לשלב עם הטיפול בפרחי הבאך כדי להביא לתוצאות טובות אפילו יותר.

כמה מהשיטות האפקטיביות ביותר להתמודדות עם פחד מאיבוד שליטה הן תרגול מיינדפולנס ומדיטציה שעוזרים לנטר מחשבות ולשלוט על דפוסי מחשבה, שיטות כמו תרגילי נשימה שעוזרות להרגעה עצמית וגם טיפול פסיכולוגי או טיפול קוגנטיבי התנהגותי, שיעזרו גם הם לשנות דפוסים מחשבתיים וללמוד איך להתייחס לפחדים בצורה נכונה ובריאה.

WhatsApp
Facebook
Email
Telegram
מקרי ילדים שקרו
תוכן עניינים
עקבו אחרי בפייסבוק
לקוחות מספרים
יש לכם שאלה?
רוצים להתייעץ איתי?
שרון אזולאי