פרפקציוניזם היא תכונה היכולה להישמע לעיתים קרובות כמשהו חיובי, הרי אנשים בעלי תכונה זו מצפים מעצמם לטוב ביותר, ולכן, גם ודאי פועלים על מנת שהדברים יענו על הציפיות שלהם. יחד עם זאת, תכונה זו יכולה במקרים מסוימים לצאת מכדי שליטה, ולגרור מצבים של עצבנות יתר, תסכול ומצבים קיצוניים נוספים המהווים חלק בלתי נפרד מחייהם של אנשים בעלי תכונה זו, בכל פעם שהם, או קרובים אליהם (עובדים, בני משפחה, קולגות ועוד), לא יעמדו בציפיות שלהם. לכן ברור מדוע טיפול בפרפקציוניזם הוא לא מילה גסה, כאשר שימוש בפרחי באך מהווה הפתרון המושלם.
מה זה פרפקציוניסט?
השאלה הראשונה שצריך לשאול היא מה בדיוק הבעייתיות בלהיות אדם בעל תכונה זו. פרפקציוניזם יכול “לתקוף” אנשים בכל הגילים, כאשר מדובר על פרפקציוניזם אצל ילדים, הדבר יבוא לידי ביטוי בתחושת תסכול ואף הימנעות ממצבים של חוסר הצלחה לבצע פעולה או לעמוד במשימה (בהתאמה לציפיות). תכונה זו באה לידי ביטוי בצורה הבולטת ביותר בכל הקשור לנושאי העבודה, ולכן, במקרים רבים, היא תהיה מלווה גם עם “וורקהוליזם”, שהיא התמכרות לעבודה, המלווה ברגשות אשם ובתחושה של ערך נמוך, בכל אותו הזמן בו האדם אינו שקוע בעבודה. כידוע, כל התמכרות טומנת בחובה “תופעות לוואי” שליליות.
כולנו רוצים להצליח במה שאנחנו עושים במטרה להגיע להישגים ולמטרות שהצבנו לעצמנו, ולהצליח ליצור את החיים שאנחנו רוצים לחיות. זה בסדר לרצות להכין את העוגה בדיוק לפי המתכון, או להיות דקדקנים לגבי העבודות שאנחנו מגישים בלימודים, ולבדוק אותן שלוש פעמים לפני ההגשה. ברוב המקרים, לא מזיק לנו להיות אקסטרה יסודיים, לעשות דברים בצורה הטובה ביותר ולא לוותר לעצמנו
אבל יש הבדל בין הרצון להיות טובים במה שאנחנו עושים, ולעשות דברים בצורה טובה יותר, לבין פרפקציוניזם, שהיא תכונה מתחום הפסיכולוגיה, שפירושה הוא הצורך להיות מושלם, או להיתפס ככזה. אדם בעל תכונה זו הוא אדם שיש לו צורך להקפיד על כל פרט ופרט, ולהשקיע אנרגיה בכל אספקט של מה שהוא עושה, במטרה להביא את התוצר הסופי למצב מושלם ונטול פגמים. אנשים מסוג זה הם יסודיים, מקפידים לעשות כל דבר בצורה הטובה והמדוייקת ביותר, ולא מתפשרים על פחות משלמות.
לתכונה זו יש היבטים חיוביים והיבטים שליליים, ולעיתים הגבול בין פרפקציוניזם חיובי לנו לבין כזה הפוגע בנו, הוא דק מאוד.
פרפקציוניזם: השלכות פסיכולוגיות
להלן רשימה חלקית של ההשלכות הפסיכולוגיות:
- פרפקציוניזם ודיכאון: אנשים פרפקציוניסטים הם בעלי נטייה מוגברת לדכדוך ודיכאון, והם נמצאים במתח רוב שעות היממה. המרדף אחר תוצאה מושלמת כל הזמן, יוצר אצלם תחושת כישלון וחוסר אונים, ולעיתים אף יכול לגרור למחשבות אובדניות. דיכאון הוא אחד ההיבטים הבולטים אצל אנשים פרפקציוניסטים כיוון שאי אפשר להגיע לתוצאה מושלמת כל הזמן.
- פרפקציוניזם וחרדה: חוקרים גילו כי ישנו קשר ישיר בין השניים, ולחרדה חברתית בפרט. אדם בעל נטייה לעשות דברים בצורה מושלמת, עסוק מאוד בטעויות שלו והוא מערער על היכולות שלו ליצור תקשורת בין אישית מוצלחת. הקשר של פרפקציוניזם וחרדה חברתית עובד גם בכיוון ההפוך. כך למשל, אנשים בעלי חרדה חברתית לרוב נוטים להיות פרפקציוניסטים. אנשים אלו מסיטים את תשומת הלב מהקושי החברתי עימו הם מתמודדים, ומנתבים את מירב מאמציהם לשיפור התוצאות האישיות שלהם.
- בושה ואשמה: הרבה פעמים אנשים אלו מקבלים על עצמם בושה לא מוצדקת עקב המרדף אחרי שלמות במגוון תחומי חיים. תחושת הבושה הקשה יכולה להביא לאשמה כבדה, וזה נובע מתוך מחשבה כי היה אפשר לפעול אחרת, גם אם זה לא בהכרח נכון.
השלכות התנהגותיות
להלן רשימה חלקית של ההשלכות התנהגותיות שפרפקציוניזם יכול להביא איתו:
- כסיסת ציפורניים: כשאדם מנסה באובססיביות לעשות את הדברים בצורה מושלמת, מדובר על תופעה נפשית בעלת פוטנציאל להשפעות גופניות. כסיסת ציפורניים התפרשה בעבר כסימן מובהק לחוסר סבלנות או מתח, אך מחקר חדש של אוניברסיטת מונטריאול, מצא כי יש קיים קשר של כסיסת ציפורניים פרפקציוניזם. המחקר טוען, כי אנשים שאובחנו כפרפקציוניסטים לא מצליחים לעבוד בקצב עבודה סטנדרטי, אלא הם עובדים תחת לחץ רב, ולכן הם כוססים את הציפורניים.
- הפרעות אכילה: בולמיה ואנורקסיה הן סוגים של הפרעות אכילה המוכחות כקשורות לבעיה זו, ובמקרה זה ניתן להבין מדוע. אדם השואף תמיד להיות במיטבו ולעשות הכל מושלם, עלול לשלם את המחיר באופן גופני. הצורך להיראות טוב מתבקש כאשר אדם מרגיש תחושת כישלון ומנסה להיות מאה אחוז מהזמן במיטבו.
טיקים, התנהגות אובססיבית וטורדנית (OCD) – אפשר לפרט על כל אחד מהם ממש מעט
האם חשוב לבצע טיפול בפרפקציוניזם?
פעמים רבות, אנו נוטים לייחס פרפקציוניזם לאנשים המצליחים בחיים, המתמידים במה שהם עושים, אמנים מפורסמים, מוזיקאים מוכשרים, אתלטים ואנשים שעושים את העבודה שלהם בצורה מושלמת. זה בהחלט נכון שתכונה זו יכולה להיות חיובית, ולהביא אנשים להצלחה, כיוון שהיא מאפשרת לאמנים להתמקד בכל פרט ופרט ביצירה שלהם, וליצור יצירות אמנות מופלאות. אותו הדבר רלוונטי גם לגבי מדענים, כיוון שתכונה זו גורמת להם לעבוד בצורה מדוייקת ומסודרת יותר, במטרה לגלות ממצאים המשנים את פני האנושות. כך גם לגבי ספורטאים, כיוון שתכונה זו עוזרת להם לעבוד קשה יותר, מבלי לוותר, ולעשות את כל שביכולתם במטרה לנצח. ראוי לציין, כי בגיל צעיר זו אפילו תכונה המיוחסת לילדים מחוננים.
יחד עם זאת, יש לתכונה זו יש גם פן שלילי, כחןןם שהיא יכולה להפוך לאובססיה כלפי פרטים קטנים ושוליים ולהפוך להיות מקור לבעיות דוגמת דחיינות או פחד. במקרה כזה, בו הפרפקציוניסט יכול להשקיע כמות לא פרופורציונלית של אנרגיה ומשאבים בדברים שאינם חשובים להתקדמות הפרוייקט או המשימה, והוא עושה זאת רק בשביל לדאוג שהכל יהיה מושלם, תכונה זו הופכת להיות הגורם שעוצר את התקדמותו של אותו אדם, וזאת במקום להיות הגורם שעוזר לו להתקדם.
פרפקציוניזם טיפול: הפתרון המושלם
כמובן שאין צורך לבצע טיפול בפרפקציוניזם כל עוד הוא גורם חיובי בחיים שלנו, מפני שהוא יכול להוביל אנשים מסוימים להישגים גבוהים יותר בחלק מהתחומים, אך יחד עם זאת, יש מצבים בהם טיפול בפרפקציוניזם הוא חיוני במטרה למנוע מהצורך בשלמות לפגוע בנו ולגרום לנו נזק. אדם בעל תכונה זו עלול לחוות מצבים רבים של תסכול, עצבים והרגשה של חוסר ערך, שאלו הן תחושות העלולות לפגוע במידה רבה ברמת החיים של הסובלים מהן. עקב סיבה זו, הצעד הראשון בדרך להתגברות על הבעיה ועל הפגיעה שהיא טומנת בחובה, היא מודעות לעובדה שמדובר בבעיה, ולאחר מכן, גם פנייה לקבלת טיפול מקצועי ויעיל. החדשות הטובות עבור כל מי שמחשיב עצמו לפרפקציוניסט יתר על המידה, וורקהוליסט או שניהם גם יחד, הן שבאמצעות טיפול בפרפקציוניזם ובוורקהוליזם, ניתן לגרום לתופעה זו להיות נחלת העבר, וליהנות מחיים טובים ומספקים יותר!
במקרים בהם פרפקציוניזם גורם להשפעות שליליות, טיפול הוא אחד הפתרונות היעילים ביותר. טיפול מסוג זה הוא דרך טבעית ואפקטיבית, העוזרת לנטרל את ההשפעות השליליות של תכונה זו, ולמנוע מהרצון לעשות דברים בצורה מושלמת להפוך לאובססיה שבה הכל צריך להיות מדוייק. כך, ניתן יהיה למתן את הלחץ הפנימי של האדם להיות מושלם, ממצב בו פרפקציוניזם גורם לתופעות של דחיינות, חוסר סיפוק ופחד, למצב בו התופעות השליליות נחלשות, ואת מקומן תופסות ההשפעות החיוביות של תכונה זו, המסייעות לאדם ליזום, להיות אמיץ, להרשות לעצמו לנסות (וגם להיכשל), ולהתקדם קדימה.
להלן מספר מצבים בהם אפשר למצוא עבור פרפקציוניזם טיפול יעיל מאוד וזה רלוונטי בעיקר במצבים בהם פרפקציוניזם מוביל לתופעות הבאות:
- הלקאה עצמית: כשאנחנו דורשים מעצמנו להיות מושלמים, אנחנו יוצרים מצב בו אנחנו נתאכזב בוודאות. אנחנו בני אדם, ובאופן טבעי ובלתי נמנע אנחנו טועים, נכשלים או לפעמים פשוט לא עומדים בציפיות שיש לנו מעצמנו. לדוגמה, אדם פרפקציוניסט שלא מוכן להתפשר על פחות מציון של 100 במבחן, ולאחר שהוא מקבל ציון של “רק” 95 יחווה את האירוע ככישלון מוחלט, במצב כזה, עולות אצל אותו אדם מחשבות שהוא טיפש, לא מוצלח ושהוא לא מספיק טוב.
- התמכרות לעבודה: וורקהולוקים רבים, כלומר, מכורים לעבודה, הם למעשה פרפקציוניסטים שלא מוכנים להתפשר על שום דבר שהם עושים בעבודה שלהם. אדם כזה מבלה את רוב שעות הערות שלו בעבודה מתוך מטרה לבצע את התפקיד שלו בצורה מושלמת, לא נרדם בלילה בגלל אתגר מקצועי שהוא נחוש לפתור, ומתקשה לנהל חיים אישיים מעבר לחיי הקריירה שלו.
- דחיינות: אחת הבעיות הנפוצות עימם מתמודדים פרפקציוניסטים היא דחיינות של מטלות, משימות או פרוייקטים. בדרך כלל זה קורה בגלל שהאדם חושב שאין לו מספיק ידע, שהוא לא יודע מה הדרך הכי טובה לבצע את המשימה, או שהתנאים לא אידאליים בנקודת הזמן הנוכחית (למרות שלרוב הם לא יהיו מושלמים כלל). בעיה זו יכולה למנוע מהאדם להתקדם במצבים בהם מה שחשוב הוא נקיטת פעולה ויזימת הצעד הראשון, או כאשר הדרך הטובה ביותר היא להכין אב-טיפוס או טיוטה לא מלוטשת ומשם להתקדם לשלב הבא. ראוי לציין, כי הטיפול מסייעים גם בביצוע טיפול בדחיינות.
- פחד מכישלון: מי שלא מנסה, לא מצליח, ומי שמנסה, בהכרח נכשל מדי פעם. הבעיה של הפרפקציוניסט היא שהוא מרגיש שהוא חייב להיות מושלם, ובגלל שאדם מושלם לא טועה ולא נכשל, הוא מפחד לנסות ולהיכשל. במקרה כזה, האדם לא ינסה לעשות את הצעדים הנדרשים להצלחה וההתקדמות האישית שלו, ויימנע מכל אפשרות העלולה להביא לכישלון.
טיפול בפרפקציוניזם בדרכים שונות
טיפול בפרפקציוניזם הוא טיפול טבעי לחלוטין, העוזר לאנשים המתמודדים עם מצבים רגשיים ונפשיים מסוימים, כמו במקרה שלנו. הטיפול מתחיל באבחון מקיף של הרגלי השינה והאכילה, והבנת העולם הרגשי של המטופל. האבחון מאפשר למטפל או המטפלת לקבל תמונה רחבה של אורח החיים של האדם, וזה מסייע להם לבנות את הטיפול היעיל והמתאים ביותר עבור הבעיה איתה מתמודד המטופל, ויחד עם זאת, גם לעזור לאדם לשנות את אורח החיים שלו בצורה שתסייע לו להתמודד עם הבעיה בעצמו.
ישנן 38 תמציות באך שונות, אשר כולן מופקות מחלקים של פרחים, שיחים, עצים וניצנים, כאשר לכל אחת מהן השפעה על מצב רגשי או נפשי אחר בצורה מסויימת, וחלקן מתאימות כמו כפפה ליד לביצוע טיפול בפרפקציוניזם:
תמצית שעוזרת לפרפקציוניזם המאופיין באובססיה לניקיון ולפרטים ולמצב של וחוסר אהבה עצמית, היא תמצית ה–”Crab Apple”. תמצית זו תעזור לאדם לקבל את עצמו כמו שהוא, ללא תנאים. היא מאפשרת את ההשפעות החיוביות של פרפקציוניזם, העוזרות לאדם לחתור להצלחה ולמצויינות, ובמקביל מנטרלת השפעות שליליות של תכונה זו כדוגמת אובססיה, תסכול מחוסר הצלחה ופחד מכישלון. התמצית מנקה אותנו ואת המחשבה שלנו, והיא מאפשרת לפרפקציוניסט להתנקות ממחשבות שליליות על עצמו ולמתן את הצורך שלו בשלמות בכל מחיר.
תמצית ה–”Rock Water” נחשבת למצויינת עבור פרפקציוניזם המתאפיין בדרישות עצמיות גבוהות וחוסר גמישות. התמצית מסייעת לאדם שמציב לעצמו מטרות ויעדים גבוהים, ומלקה ומבקר את עצמו בצורה נוקשה כאשר הוא לא מצליח לעמוד בהן או שהוא לא “מספק את הסחורה”. אדם כזה נוטה להיות חסר גמישות ודינמיות, הוא רואה את הדברים כ-“שחור ולבן”, והוא לא מוכן לוותר לעצמו. תמצית זו לא תגרום לאדם להפסיק להציב לעצמו סטנדרטים גבוהים ולשאוף למטרות והיעדים שלו, אלא תאפשר לו להיות גמיש יותר, קצת יותר סלחן ובעל חמלה כלפי עצמו, להפגין פחות ביקורתיות כלפי עצמו, ולהרשות לעצמו גם ליהנות מאושר המגיע מהרגעים הקטנים והיפים בחיים שלנו, ולא רק מאושר שמגיע מתוך הצלחה והישגים.
טיפול באמצעות שתי תמציות אלו יהיה יעיל מאוד, אולם אלו הם לא הפתרונות היחידים. הטיפול מותאם באופן אישי למטופל, כאשר בשלב הראשון של ההליך הטיפולי המטפל מבצע אבחון מקיף. בהתבסס על תוצאות האבחון, מותאמות התמציות, והמטרה היא לראות מהם התסמינים שהאדם חווה, העשויים ללכת יד ביד. למשל, פרפקציוניזם וחרדה או פרפקציוניזם ודיכאון. הטיפול אינו כרוך בתהליכים מורכבים או בשיחות ארוכות, על כתפי המטופל תהיה מוטלת משימה אחת פשוטה, והיא ליטול את התמציות בכל יום ובהתאם להנחיות. התוצאות של טיפול זה מורגשות זמן קצר לאחר תחילת הטיפול, וזה עשוי לעודד אף יותר את המטופל להתמיד בהליך הטיפולי ולעשות צעד נוסף בדרך לשיפור רמת ואיכות החיים.
פרפקציוניזם – שאלות ותשובות